понедељак, 22. јун 2015.

Огледни час: енглески језик и музичка култура

Musical instruments

Апстракт

Наставница енглеског језика Весна Тутуновић и учитељица Слађана Лалић одржале су  крајем априла интердисциплинарни час са ученицима 4/1 одељења повезујући елементе музичке културе и енглески језик.

Циљ часа био је да ученици науче да препознају инструменте на основу слике и звука,  да науче како се инструменти деле као и шта је то симфонијски оркестар. Уз то, требало је научити називе  и поделе инструмената и на енглеском.
У уводном делу часа учитељица је пуштала снимке на којима су се могли чути неки инструменти. Задатак ученика је био да погоде о ком инструменту је реч, а потом би видели и како тај инструмент изгледа. Свако је поделио оно што зна у вези са датим инструментом-како производи звук, од чега се прави, којој групи припада итд. 


Задатак је потом био да неке од назива науче и на енглеском. Ученици су уочили да су називи великог броја инструмената слични са називима у српском, јер су у оба језика дошли из неких других језика. Ученици су увежбавали називе отварајући поља и погађајући који инструмент се крије. Када су научили како се групе инструмената кажу на енглеском, могли су у пару да разврставају инструменте који су били написани на папирићима. Гледали су филм у коме су четири особе говориле о инструментима које свирају. Пре филма деца су пробала да погоде о којим инструментима је реч. У игри пантомиме задатак је био да „свирају“ неки инструмент док остали погађају. На крају су научили и како се на енглеском језику кажу особе које свирају неке инструменте-пијаниста, виолиниста, итд.

Учитељица је потом са ученицима разговарала о томе шта је симфонијски оркестар. Гледајући слику једног симфонијског оркестра ученици су научили који инструменти се могу наћи у једном симфонијском оркестру, а који не. Ученици су научили шта је то прва виолина, по ком инструменту се усклађују остали инструменти итд.

На крају су две ученице приредиле мини концерт-Анастасија Стевановић свирајући на виолини и Нина Павловић свирајући фрулу. Час је пратила преко Skype-a и њихова другарица Нађа Новаковић.





Нема коментара:

Постави коментар